Różane torciki dla dorosłych.
Ciasto:
4 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki mielonych orzechów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa różana:
20 dag masła
1/2 słoiczka konfitury z płatków róży
10 dag białej czekolady
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
3/4 szklanki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka spirytusu
10 dag gorzkiej czekolady
masło
mielone orzechy
Wykonanie:
Ciasto:
Białka ubić na sztywno z
dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i jeszcze ubijać do
sztywnej piany dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i
kakao, delikatnie wszystko wymieszać i na koniec dodać orzechy. Metalowe
lub żaroodporne kubeczki (3 szt) wysmarować masłem i dokładnie posypać
mielonymi orzechami oraz napełnić do 1/2 wysokości ciastem.
Piec w temp
180st tak bardziej na wyczucie bo czas pieczenia zależy od wielkości
kubka.
Masa:
Czekoladę rozpuścić i przestudzić, masło utrzeć z cukrem
pudrem w trakcie ucierania dodać zimną, ale jeszcze płynną czekoladę i
konfiturę na koniec ucierania ostrożnie dolać spirytus, ma powstać gładki
krem.
Upieczone ciasto wyjąć z kubków i przeciąć na trzy krążki które
dokładnie nasączyć kawą wymieszaną z alkoholem. Torciki osobno przełożyć
kremem, posmarować nim też boki które posypać starta gorzką czekoladą,
dowolnie udekorować.
Biorę kawałeczek i znikam :) Pyszności :-))))
OdpowiedzUsuńA co zrobiłaś dla dzieciaków? Nie uwierzę, że nic :)
OdpowiedzUsuńJaka misterna robota :-) Pięknie się prezentują i na pewno smakują jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuń