Kruche ciasteczka
1/2 kg mąki
10 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
25 dag margaryny
2 jajka
6 łyżek gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka oraz śmietanę, szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Na stolnicy tylko delikatnie wysypanej mąką rozwałkować ciasto i foremką wyciąć ciasteczka, ułożyć je na natłuszczonej blaszce. Piec do zrumienienia temp. 180st.
Ja część ciastek przełożyłam kremem budyniowym i polałam polewą czekoladową cała reszta była posypana tylko cukrem pudrem.
śliczne... :) zwykłe ale to właśnie w ich prostocie tkwi cała tajemnica...:)
OdpowiedzUsuń