Ciasto wyszło mało różowe, ale smaczne :)
Różowe ciasto z gruszkami
Ciasto:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 kisiel truskawkowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
Dodatkowo:
300 ml śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 słoik gruszek w syropie
wino do nasączenia
15 dag polewy czekoladowej
Wykonanie:
Ciasto: Białka ubić na sztywno z
dodatkiem szczypty soli, do ubitych białek dodać cukier i jeszcze
ubijać, następnie połączyć z żółtkami, do masy jajecznej dodać przesianą
mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem, delikatnie wymieszać na
koniec dodać olej. Ciasto wylać do wyłożonej papierem prostokątnej
formy. Piec około 30-35 min w temp. 180st Śmietanę ubić z cukrem pudrem
i żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Upieczone, zimne
ciasto przekroić na dwa placki, nasączyć je winem lub innym ponczem. Na
spodzie ciasta ułożyć osączone gruszki wyłożyć na nie całą bitą
śmietanę, przykryć drugim ciastem. Wierzch polać rozpuszczoną polewą czekoladową i posypać dowolną posypką. Ciasto odstawić do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz