Złote placuszki z sosem bananowym
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 jajko
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
1,5 dag drożdży
sos bananowy:
1 banan
1 łyżka cukru
3 łyżki jogurtu naturalnego
dodatkowo:
banany
sok cytrynowy
olej
Wykonanie:
Obie mąki przesiać i wymieszać z cukrem na sucho dodać drożdże
rozpuszczone w ciepłym mleku i jajko, dokładnie wymieszać. Gładkie
ciasto odstawić do wyrośnięcia(ciasto jest luźne).
Banany obrać i pokroić w plasterki, dokładnie skropić skropić sokiem
cytrynowym, aby nam nie ściemniały.
Patelnię nagrzać i tylko delikatnie przetrzeć olejem, na gorącą patelnię
kłaść łyżką ciasto tak, aby były malutkie placuszki na wierzchu
ułożyć kilka plasterków banana i pozwolić, aby sam się zanurzył w
cieście, smażyć na złoty kolor.
Placuszki podawać gorące polane sosem bananowym lub tylko posypane
cukrem pudrem .
Sos bananowy:
Banana dokładnie zmiksować z jogurtem i 1 łyżką cukru.
Do szkoły ja posypuję tylko cukrem pudrem.
ja chyba też lubię wszystkie placki i racuchy..:-)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. Uwielbiam takie przysmaki :o)
OdpowiedzUsuńTen sos bananowy jest swietny!
OdpowiedzUsuńPolecam bo z sosem czy bez są pyszne :)
OdpowiedzUsuń