piątek, 3 lutego 2012

Złote placuszki

Przy takiej temperaturze za oknem ciepłe śniadanie jest jak najbardziej wskazane, moje dzieci lubią wszystkie racuszki, placuszki czy naleśniki. Te placuszki wprost kochają i mogłyby je jeść każdego dnia, a jak zrobię więcej to wcale się nie pogniewają jak dostaną do szkoły.

Złote placuszki z sosem bananowym

1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 jajko
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
1,5 dag drożdży
sos bananowy:
1 banan
1 łyżka cukru
3 łyżki jogurtu naturalnego
dodatkowo:
banany
sok cytrynowy
olej
Wykonanie:


Obie mąki przesiać i wymieszać z cukrem na sucho dodać drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku i jajko, dokładnie wymieszać. Gładkie ciasto odstawić do wyrośnięcia(ciasto jest luźne). 
Banany obrać i pokroić w plasterki, dokładnie skropić skropić sokiem cytrynowym, aby nam nie ściemniały. 
Patelnię nagrzać i tylko delikatnie przetrzeć olejem, na gorącą patelnię kłaść łyżką ciasto tak, aby były malutkie placuszki na wierzchu ułożyć kilka plasterków banana i pozwolić, aby sam się zanurzył w cieście, smażyć na złoty kolor. Placuszki podawać gorące polane sosem bananowym lub tylko posypane cukrem pudrem . 
Sos bananowy: Banana dokładnie zmiksować z jogurtem i 1 łyżką cukru. 


                 
                                           Do szkoły ja posypuję tylko cukrem pudrem.


4 komentarze:

  1. ja chyba też lubię wszystkie placki i racuchy..:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie. Uwielbiam takie przysmaki :o)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sos bananowy jest swietny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam bo z sosem czy bez są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody