Pieczywo z dodatkiem ziemniaków to bardzo fajna sprawa bo i smaczne i tanie, a jeszcze dzięki nim rozwiązuje się problem z ziemniakami które zostały nam z obiadu, nie wiem jak to wygląda u innych, ale u mnie zawsze takie zostają :)
Pszenne bułeczki z ziemniakami
45 dag gotowanych ziemniaków
90 dag mąki
300 ml mleka
5 dag masła
3 jajka
3 dag drożdży
1 łyżeczka soli
1.5 łyżki cukru
Wykonanie:
W 100ml mleka rozpuścić drożdże,
dodać do nich cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i zostawić rozczyn do
wyrośnięcia.
Masło stopić i przestudzić.
Do skręconych przez maszynkę ziemniaków dodać przesianą mąkę wymieszaną z
solą, płynny tłuszcz i delikatnie ubite jajka na koniec dodać
wyrośnięty rozczyn i resztę ciepłego mleka, zagnieść gładkie ciasto które przykryć i odstawić w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto dostatecznie wyrośnie
odrywając małe porcje ciasta uformować bułeczki które jeszcze raz
odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 200 st około 15 min, przed pieczeniem można bułeczki
posmarować mlekiem.
Takie puszyste. :)
OdpowiedzUsuń... i już mi ślinka cieknie :) napewno są przepyszne
OdpowiedzUsuń