poniedziałek, 6 lutego 2012

Bułeczki

Walentynki już są blisko, wszędzie pełno serduszek i czerwonego koloru ja idąc ich śladem zrobiłam malutkie bułeczki w kształcie serduszek i od razu jakoś tak lepiej smakowały :)

Serduszkowe bułeczki

Ciasto:
2.5 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
1 jajko
5 dag margaryny
1 szczypta soli
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
marmolada
lukier
Wykonanie:
 W ciepłym mleku rozrobić drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki, wymieszać rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać na sucho z solą, cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać jajko, płynny tłuszcz i wyrośnięty rozczyn, zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Foremkę z otworami w kształcie serc delikatnie natłuścić z wyrośniętego ciasta odrywać malutkie porcje takie minimalnie większe od orzechów włoskich i nadziać jak pączki porcją marmolady, ciasto ułożyć w foremce tylko delikatnie spłaszczając w trakcie pieczenia samo się ułoży w foremce. Przygotowane bułeczki odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp 180-190 do 25min, po upieczeniu przestudzić i posmarować lukrem ja swój troszkę zabarwiłam aby ładnie odbijał na bułeczkach można też dodatkowo posypać posypką dekoracyjną. 






3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody