Walentynki już są blisko, wszędzie pełno serduszek i czerwonego koloru ja idąc ich śladem zrobiłam malutkie bułeczki w kształcie serduszek i od razu jakoś tak lepiej smakowały :)
Serduszkowe bułeczki
Ciasto:
2.5 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
1 jajko
5 dag margaryny
1 szczypta soli
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
marmolada
lukier
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozrobić drożdże z
dodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki, wymieszać rozczyn i odstawić do
wyrośnięcia.
Mąkę przesiać i wymieszać na sucho z solą, cukrem i cukrem waniliowym,
następnie dodać jajko, płynny tłuszcz i wyrośnięty rozczyn, zagnieść
gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Foremkę z otworami w kształcie serc delikatnie natłuścić z wyrośniętego
ciasta odrywać malutkie porcje takie minimalnie większe od orzechów
włoskich i nadziać jak pączki porcją marmolady, ciasto ułożyć w foremce
tylko delikatnie spłaszczając w trakcie pieczenia samo się ułoży w
foremce. Przygotowane bułeczki odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp 180-190 do 25min, po upieczeniu przestudzić i posmarować
lukrem ja swój troszkę zabarwiłam aby ładnie odbijał na bułeczkach można
też dodatkowo posypać posypką dekoracyjną.
słodkie są w tych swoich kształtach.
OdpowiedzUsuńWygląd dużo daje.
Usuńpyszności.
OdpowiedzUsuń