Bułki z ziarnami
1/2 kg gotowanych ziemniaków
60 dag mąki
300 ml ciepłej wody
5 dag drożdży
3 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek stopionego masło
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki ziaren sezamu
1/2 szklanki pestek dyni
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę (ewentualnie mogą być z wcześniejszego obiadu) wymieszać z ziarnami, mąką i otrębami dodać sól, cukier i dwa jajka oraz drożdże rozpuszczone w wodzie, zagnieść ciasto, dodać do niego stopione masło i jeszcze raz zagnieść, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz. Po tym czasie dłońmi maczanymi w mąkę uformować małe bułki, ułożyć je na blaszce wysmarowanej tłuszczem i każdą po wierzchu posmarować rozmąconym trzecim jajkiem, można dodatkowo posypać sezamem lub dynią. Odstawić bułki jeszcze na kilka minut.
Piekarnik nagrzać do temp.200st i piec w nim bułki około 20 min.
Po upieczeniu zostawić do przestudzenia.
Ten przepis dodaję do akcji
bardzo ciekawy przepis, podobno dodatek ziemniaków czyni bułeczki bardziej miękkimi, dłużej zachowującymi świeżość. będę musiała wypróbować :) mam pytanie - z podanych składników ile wychodzi bułeczek?
OdpowiedzUsuńTo prawda bułeczki z dodatkiem ziemniaków są mięciutki i nawet na drugi dzień są świeże, choć moja córka twierdzi, że mają "kopytkowy posmak", co do sztuk to wychodzi od 12-14 sztuk w zależności jakie duże uformujemy.
UsuńJeśli nie robiłaś tego typu pieczywa to polecam.
wyglądają smakowicie :) napewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń