poniedziałek, 20 lutego 2012

Babka z mleczkiem kokosowym

Często w moim domu gości babka taka zwykła czy bardziej wykwintna. Babki są smaczne, tanie  szybko się je robi oczywiście wyjątek stanowią drożdżowe, ale taką robię od święta więc można się pomęczyć dla efektu.
Do tej babki zamiast zwykłego mleka dolałam mleczko kokosowe liczyłam na bardziej wyrazisty smak kokosa, ale nawet tak było pysznie.

Babka z mleczkiem kokosowym

1/2 kg mąki
25 dag cukru
25 dag margaryny
4 jajka
1 szklanka mleczka kokosowego
3 łyżki kakao
1 mały proszek do pieczenia
dodatkowo cukier puder do posypania
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem na krem, następnie dodać po jednym żółtku i porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i dolewając mleko kokosowe, na koniec wymieszać z pianą z białek. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Formę do pieczenia babki wysmarować tłuszczem i przełożyć ciasto jasne, a na nie ciasto z kakao. Piec w temp. 180st do 70 min, po upieczeniu i wystudzeniu ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.





3 komentarze:

  1. Musi i tak ciekawie smakować :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda była smaczna, choć liczyłam na coś innego:)

      Usuń
  2. Wygląda świetnie, a smakuje na pewno jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody