niedziela, 3 stycznia 2016

Makowe torciki

Witam w Nowym Roku :)
Zima przyszła do nas na całego jest biało i bardzo mroźno dlatego u mnie dzisiaj ciasto podobne do pogody za oknem.


Makowe torciki 

ciasto:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki suchego maku
6 łyżek oleju
dodatkowo:
1 opakowanie kremu do karpatki
3/4 szklanki drylowanych wiśni z kompotu
15 dag białej czekolady
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka śmietany 30%
1 śmietan fiks
1 łyżeczka  cukru pudru
wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie do jajek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie całość wymieszać. Mak i olej dodać do ciasta na sam koniec i delikatnie ze sobą połączyć.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki ( 33 cm na 22 cm)i piec w temp. 180st około 30 minut po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty które nasączyć kawą.

Krem do karpatki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu ja miałam krem błyskawiczny robiony w 5 minut i był bardzo smaczny.

Przygotowanym kremem posmarować spód ciasta na kremie ułożyć wydrylowane wiśnie i przykryć drugim plackiem.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem 2-3 łyżek mleka i polać nią wierzch ciasta, odstawić do zastygnięcia przed podaniem ozdobić kleksem z bitej śmietany,
wcześniej śmietanę należy ubić z cukrem pudrem i śmietan fiksem.






3 komentarze:

  1. Wyglądają niesamowicie pysznie. Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie Kaśka z http://nostalgicznyzakatek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. To bardzo dziwne, może było za gęste bo jajko dla jajka nie równe lub może coś z mąką było nie tak. Przykro mi, że nie wyrosło, ale to się zdarza nawet najlepszym :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody