niedziela, 11 października 2015

Ciasto dyniowe z orzechami

Ciasto to była taka kombinacja :)  na początku miało być tylko ciasto polane czekoladą, ale wyszło bardzo mięciutkie więc postanowiłam dorzucić leciutki krem. Jak już zrobiłam krem to w lodówce znalazłam masę kajmakową, która wydawało się będzie pasować do ciasta i pasowała, zresztą całość wyszła bardzo pysznie.


Ciasto dyniowe z orzechami 

ciasto: używałam szklanki o pojemności 200 ml
1,3/4  szklanki musu z dyni
2 szklanki mąki pszennej
1,3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 opakowania przyprawy do pierników
Krem:
25 dag serka mascarpone
500 ml śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo;
1/2 puszki masy kajmakowej
mielone orzechy włoskie
wykonanie:
Na mus musimy najpierw upiec dynię w piekarniku po wystudzeniu oddzielić od skórki i dokładnie zmiksować.
Mąkę wymieszać na sucho z przyprawą do piernika, solą, sodą i proszkiem do pieczenia.
W drugim naczyniu ubić jajka z cukrem, olejem i musem z dyni do płynnych składników wsypać suche i jeszcze chwilkę razem miksować na małych obrotach miksera.
Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto które piec w temp. 180 st około 30 minut do momentu suchego patyczka.

Krem:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru na koniec ubijania do śmietanki dodać ser, dolać płynną żelatynę i dokładnie wymieszać.

Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie do pieczenia, do masy kajmakowej dodać około 1/2 łyżeczki soli morskiej i dokładnie wymieszać
tak przygotowaną masą posmarować dół ułożony w formie i posypać 3 łyżkami mielonych orzechów. 3/4 całego kremu rozsmarować na masie kajmakowej
, przykryć drugim plackiem i po wierzchu posmarować pozostałym kremem, posypać mielonymi orzechami i dodatkowo można ozdobić strużkami z rozpuszczonej czekolady.
Przygotowane ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki do zastygnięcia.








Sposób na dynię 2015

4 komentarze:

  1. Wyszło Ci super ciacho! Pięknie wygląda i w sam raz do jesiennej kawki :) Szykuj dla mnie kawałek :)) :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyszło przepyszne, przepis zostanie z moją rodziną na zawsze. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody