Bigos z papryki
2 kg czerwonej papryki
1 duża cebula
4 pomidory
4 suszone pomidory
1 ząbek czosnku
2 pętka kiełbasy śląskiej
½ szklanki śmietany 30%
1 puszka czerwonej fasoli
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
przyprawy
1 duża cebula
4 pomidory
4 suszone pomidory
1 ząbek czosnku
2 pętka kiełbasy śląskiej
½ szklanki śmietany 30%
1 puszka czerwonej fasoli
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
przyprawy
Wykonanie:
Paprykę pokroić w większą kostkę i zeszklić na oleju na drugiej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki i na tłuszczu który się z niej wytopił zrumienić cebulę pokrojoną w piórka przy pomocy łyżki zdjąć z patelni cebulę z kiełbasą starając się zostawić na patelni tłuszcz i dodać wszystko do papryki, następnie dołożyć suszone pomidory, 1 łyżeczkę jarzynki oraz 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, wymieszać i smażyć razem kilka minut. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w większa kostkę i dodać do papryki razem z drobno posiekanym czosnkiem i 1 łyżką suszonego majeranku, dusić wszystko razem do miękkości pod koniec dodać odcedzoną z zalewy fasolę i śmietanę. Na tłuszczu który został z kiełbasy zrumienić mąkę i powstałą zasmażką zagęścić potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną mieloną papryką.
Potrawa najlepsza jest po odgrzaniu choć zaraz po
ugotowaniu też jest pyszna. Paprykę pokroić w większą kostkę i zeszklić na oleju na drugiej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki i na tłuszczu który się z niej wytopił zrumienić cebulę pokrojoną w piórka przy pomocy łyżki zdjąć z patelni cebulę z kiełbasą starając się zostawić na patelni tłuszcz i dodać wszystko do papryki, następnie dołożyć suszone pomidory, 1 łyżeczkę jarzynki oraz 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, wymieszać i smażyć razem kilka minut. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w większa kostkę i dodać do papryki razem z drobno posiekanym czosnkiem i 1 łyżką suszonego majeranku, dusić wszystko razem do miękkości pod koniec dodać odcedzoną z zalewy fasolę i śmietanę. Na tłuszczu który został z kiełbasy zrumienić mąkę i powstałą zasmażką zagęścić potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną mieloną papryką.
Musi być bardzo dobre , nigdy ni robiłam bigosu z papryki ale składniki zapowiadają wspaniałą ucztę :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie musisz to nadrobić bo bigos czy jak tam sobie to nazwiesz wychodzi przepyszny ja go uwielbiam i nawet się zastanawiam czy przetrwał by mrożenie bo jednak w grudniu papryka ma inną cenę jak teraz.
Usuń