Ciasto dyniowe z orzechami
ciasto: używałam szklanki o pojemności 200 ml
1,3/4 szklanki musu z dyni
2 szklanki mąki pszennej
1,3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 opakowania przyprawy do pierników
Krem:
25 dag serka mascarpone
500 ml śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo;
1/2 puszki masy kajmakowej
mielone orzechy włoskie
wykonanie:
Na mus musimy najpierw upiec dynię w piekarniku po wystudzeniu oddzielić od skórki i dokładnie zmiksować.
Mąkę wymieszać na sucho z przyprawą do piernika, solą, sodą i proszkiem do pieczenia.
W drugim naczyniu ubić jajka z cukrem, olejem i musem z dyni do płynnych składników wsypać suche i jeszcze chwilkę razem miksować na małych obrotach miksera.
Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto które piec w temp. 180 st około 30 minut do momentu suchego patyczka.
Krem:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru na koniec ubijania do śmietanki dodać ser, dolać płynną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie do pieczenia, do masy kajmakowej dodać około 1/2 łyżeczki soli morskiej i dokładnie wymieszać
tak przygotowaną masą posmarować dół ułożony w formie i posypać 3 łyżkami mielonych orzechów. 3/4 całego kremu rozsmarować na masie kajmakowej
, przykryć drugim plackiem i po wierzchu posmarować pozostałym kremem, posypać mielonymi orzechami i dodatkowo można ozdobić strużkami z rozpuszczonej czekolady.
Przygotowane ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki do zastygnięcia.
pyszne, jesienne ciasto
OdpowiedzUsuńWyszło Ci super ciacho! Pięknie wygląda i w sam raz do jesiennej kawki :) Szykuj dla mnie kawałek :)) :*
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło przepyszne, przepis zostanie z moją rodziną na zawsze. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo tak jak w mojej :) dziękuję i pozdrawiam :)
Usuń