Ciasteczka
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
170 gram masła
1 szklanka cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo;
gotowy lukier czekoladowy
gotowa masa cukrowa
kolorowe barwniki spożywcze
wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać szczyptę soli, jajko i wymieszać, następnie dodać mąkę połączoną z kakao i proszkiem, zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce najmniej 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm i wyciąć okrągłe ciasteczka.
Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180st około 12-15 minut.
Masę cukrową podzielić na mniejsze części i zabarwić barwnikami, następnie jak z plasteliny ulepić dekoracje.
Ciastka po wystudzeniu polać lukrem czekoladowym ( ja nie polewałam wszystkich) i odstawić do zastygnięcia. Na zwykły lukier przygotowany z niewielkiej ilości cukru pudru i kilku kropli wody przykleić dekoracje z masy cukrowej i odstawić do wyschnięcia dekoracji.
straszniaste łakocie ;)
OdpowiedzUsuńale urocze i tak :)
Urocze w całej tej swojej okropności, ale pająka i tak nie zjem :)
Usuń