Biały dżem
1,5 kg brzoskwiń już obranych
30 dag białej czekolady
5 łyżek syropu barmańskiego o smaku migdałowym
wykonanie:
Brzoskwinie obrać i pozbawić pestek po obraniu ma być ich 1,5 kg, następnie przełożyć je do garnka i dolać 1/2 szklanki wody, przykryć i rozgotować.
Kiedy owoce całkowicie się rozpadną to zmiksować je na gładki mus który lekko odparować do odpowiedniej gęstości na koniec do owoców dodać połamaną czekoladę i syrop,
mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady ( ewentualnie dosłodzić) jeszcze gorący dżem przełożyć do małych słoiczków i odstawić do góry dnem do wystudzenia.
Robiłam taki dżem, pyszny. Tylko szybko trzeba zjeść bo długo nie chce stać taki dżem:)
OdpowiedzUsuńU mnie raczej długo nie postoi bo słoiczek za słoiczkiem znika :)
Usuń