Muffinki jak to zawsze z nimi bywa były pyszne.
Muffinki z sokiem jabłkowym.
używałam szklanki o pojemności 200 ml
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3 łyzeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
3/4 szklanki soku jabłkowo miętowego
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo;
2 jabłka
wykonanie;
Jabłka obrac i pokroić w większą kostkę.
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Jajko wbić do większej miski, dodać do niego niego sok jabłkowy i olej lekko ubić trzepaczką do mokrych składników dodać suche i wymieszać przy pomocy łyżki na koniec dodać pokrojone jabłka i wymieszać.
Ciastem napełnić do 3/4 wysokości przygotowane foremki do muffin i piec w temp. 200st około 20 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Świetny pomysł z tym dodaniem soku:)
OdpowiedzUsuń