Smakuje tak jak wygląda czyli jest przepyszne, a pomysł na skomponowanie ciasta czyli złożenie jabłek podpatrzony w gazecie .
Drożdżowiec z pieczonymi jabłkami
ciasto;
15 dag masła
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1 opakowanie suszonych drożdży
3 jajka
3/4 szklanki mleka
3 szklanki mąki pszennej
dodatkowo:
około 10 dag orzechów włoskich
jabłka
miód
wykonanie:
Masło rozpuścić i przestudzić, mleko podgrzać, mąkę przesiać i wymieszać na sucho z cukrami, szczyptą soli i drożdżami , dodać mleko, masło i jajka, następnie wymieszać łyżką ciasto które jest dość luźne. Ciasto po wymieszaniu odstawić do wyrośnięcia.
Jabłka u mnie 12 sztuk obrać, odciąć z nich góry i wydrążyć środek tworząc coś w rodzaju miseczek.
Formę do pieczenia (36 cm na 26 cm) wysmarować tłuszczem i na dnie ułożyć wyrośnięte ciasto w ciasto powciskać doły od jabłek i napełnić je zmielonymi orzechami na orzechy wylać po łyżeczce miodu i przykryć górami z jabłek.
Ciasto piec około 35 minut w temp. 180 st po upieczeniu można tylko posypać cukrem pudrem, ale ja polałam lukrem ( tylko po cieście omijając jabłka)
i posypałam mielonymi orzechami.
Kawałeczek takiego ciasta i jestem w niebie... :)
OdpowiedzUsuń