Zamysł był taki, że miała to być klasyczna Kubanka jakiej w sieci pełno, ale pojawiły się schody i trzeba było kombinować. Pierwszym schodkiem było ciasto które urosło jak na tort, a nie spód do ciasta więc po przecięciu miałam już dwa blaty, a do ciasta potrzebny był mi jeden. Kolejną przeszkodą była moja pamięć bo zapomniałam o herbatnikach i dysponowałam tylko kilkoma sztukami więc po kombinacjach wyszło całkiem fajne ciasto i bardzo smaczne.
Ciasto zrobione w ramach wydarzenia
Czekoladowo-jagodowy przekładaniec
ciasto:
5 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
5 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
krem budyniowy;
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
5 dag mlecznej czekolady
25 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
masa śmietankowa:
300 ml śmietany 30 %
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
herbatniki
1 słoik dżemu jagodowego
5 dag czekolady gorzkiej
wykonanie:
Całe jajka ubić do białości z cukrem do ubitych jajek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao po delikatnym wymieszaniu ciasta dodać do niego olej i wymieszać.
Blaszkę do ciasta ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą
bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, piec w
temp. 180st około 35 minut do suchego patyczka.
Krem budyniowy:
1 szklankę mleka zagotować, a w drugiej wymieszać żółtka z mąką i wlać do gotującego się mleka, mieszając gotować do zgęstnienia do gorącego budyniu dodać czekoladę i mieszać do momentu jej rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie ucierania dodając zimny budyń.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki jeden ponownie ułożyć w formie oba placki dobrze nasączyć kawą i na spód wyłożyć całą masę budyniową na niej ułożyć jeden obok drugiego herbatniki które posmarować dżemem, przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody ja rozpuściłam w gorącym kompocie wiśniowym przez co uzyskałam w niej delikatny kolorek, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i połączyć z żelatyną. Przygotowaną śmietanę wyłożyć na cieście i równo rozsmarować, następnie posypać sporą ilością startej czekolady i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Ciasta z kremem piekły:
http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/.../ciasto...
http://samaslodyczuasi.blogspot.com/2015/10/oczy-carycy.html
http://rozowakuchnia.blox.pl/.../Tort-brzdac-z-rybia...
http://ala-piecze.blogspot.com/2015/10/rodzynkowiec.html
http://6niebo.blox.pl/2015/10/dzika-kaczka.html
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/.../biszk...
http://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/.../Ciasto-kukulka...
http://elastokrotka.blogspot.com/.../ciasto-grysikowe...
http://www.mojewypiekiinietylko.com/2015/10/kremowka-2/...
i koniecznie do nich zajrzyjcie bo tam jest przepysznie :)
Bardzo interesujące ciasto i wygląda na pyszne.
OdpowiedzUsuńFantastyczny przekładaniec:)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, oj zjadłabym kawałek. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńFajne warstwy, dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda, dzięki za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho...dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za wspólne pieczenie i do następnego :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie :) również dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo bogate ciasto, wspaniałe smaki. :) Dziękuję za wspólne pieczenie. :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń