Blok czekoladowy
20 dag masła
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
25 dag mleka w proszku
4 łyżki kakao
20 dag herbatników czekoladowych
10 dag mieszanki keksowej
10 dag orzechów laskowych
wykonanie:
Masło rozpuścić, dodać cukier i wodę po całkowitym rozpuszczeniu się cukru dodać kakao, wymieszać i zdjąć garnek z palnika i dodać mleko w proszku, dokładnie i szybko wymieszać. Do gorącej masy czekoladowej dodać pokruszone herbatniki, orzechy laskowe i bakalie,
wymieszać.
Małą formę do keksa wyłożyć folią spożywczą i wyłożyć do niej masę czekoladową, następnie wyrównać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Blok po zastygnięciu daje się bardzo łatwo kroić na mniejsze lub większe kawałki.
Razem ze mną blok robiły:
Dorota
Marzena
Szóste niebo
Joanna
Bożena
Angelika
Krystyna
Joanna
Danuta
Pyszny i piękny blog. Dzięki za powrót do przeszłości :-)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólna zabawę ;-0
OdpowiedzUsuńTyle pyszności w jednym bloku! Dzięki za wspólną zabawę:) pozdrawiam Asa
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda blok . Dziękuje za wspólne " wypiekanie"
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda...dzięki ....i do następnego..
OdpowiedzUsuńPysznie kochana :-) dziękuje za wspólne słodkości i do następnego :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń