czwartek, 1 października 2015

Ryż z karmelizowanymi jabłkami i bezą

Taki ryż to często danie które pojawia się tylko jesienią, a to moim zdaniem wielki błąd gdyż jabłka są dostępne przez cały rok, a tak przygotowany ryż jest przepyszny dla mnie to bardziej deser jak obiad choć właśnie na obiad go przygotowuję :)




Ryż z karmelizowanymi jabłkami i bezą

50 dag obranych i pokrojonych jabłek
3 woreczki ryżu
¾ szklanki cukru
1 Łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
½ szklanki cukru pudru
3 jajka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Ryż ugotować i przestudzić, jabłka obrać i pokroić w ćwiartki lub większą kostkę.
½ szklanki cukru wsypać na patelnię dodać 1 łyżeczkę wody i rozpuścić do powstałego karmelu dodać jabłka i chwilkę razem podsmażyć na koniec dodać sok cytrynowy i cynamon, wymieszać i przestudzić.
Ryż przełożyć do miski dodać do niego pozostały  cukier i żółtka jajek, dokładnie wymieszać.
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dodać cukier puder i cały czas ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Miseczki do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą na dnie ułożyć warstwę ryżu do ½ wysokości  naczynia  lekko go ugniatając na ryżu ułożyć jabłka
i przykryć bezą którą posypać po wierzchu płatkami migdałowymi. Piec w nagrzanym do 180-190 st piekarniku około 30 minut.
Podawać w miseczkach w których się piekły zaraz po wyjęciu z piekarnika do polania proponuję podać słodką śmietankę.  





Jabłko z cynamonem 2015

6 komentarzy:

  1. połączenie ryżu i jabłek to zdecydowanie smaki, które przywołują mi na myśl miłe wspomnienia z dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie ten zapach to wspomnienie miłych chwil :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wspaniały deser zrobiłaś :-) wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pychotka, muszę w najbliższym czasie wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam bo jest przepyszny ja lubię i na ciepło i na zimno 😊

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody