Ryż z karmelizowanymi jabłkami i bezą
50 dag obranych i pokrojonych jabłek
3 woreczki ryżu
¾ szklanki cukru
1 Łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
½ szklanki cukru pudru
3 jajka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
wykonanie:
3 woreczki ryżu
¾ szklanki cukru
1 Łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
½ szklanki cukru pudru
3 jajka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Ryż ugotować i przestudzić, jabłka obrać i pokroić w
ćwiartki lub większą kostkę.
½ szklanki cukru wsypać na patelnię dodać 1 łyżeczkę wody i rozpuścić do powstałego karmelu dodać jabłka i chwilkę razem podsmażyć na koniec dodać sok cytrynowy i cynamon, wymieszać i przestudzić.
½ szklanki cukru wsypać na patelnię dodać 1 łyżeczkę wody i rozpuścić do powstałego karmelu dodać jabłka i chwilkę razem podsmażyć na koniec dodać sok cytrynowy i cynamon, wymieszać i przestudzić.
Ryż przełożyć do miski dodać do niego pozostały cukier i żółtka jajek, dokładnie wymieszać.
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do
ubitych białek dodać cukier puder i cały czas ubijać do uzyskania szklistej
bezy, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Miseczki do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką
tartą na dnie ułożyć warstwę ryżu do ½ wysokości naczynia
lekko go ugniatając na ryżu ułożyć jabłka
i przykryć bezą którą posypać
po wierzchu płatkami migdałowymi. Piec w nagrzanym do 180-190 st piekarniku
około 30 minut.
Podawać w miseczkach w których się piekły zaraz po wyjęciu z
piekarnika do polania proponuję podać słodką śmietankę.
połączenie ryżu i jabłek to zdecydowanie smaki, które przywołują mi na myśl miłe wspomnienia z dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńDla mnie ten zapach to wspomnienie miłych chwil :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniały deser zrobiłaś :-) wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńpychotka, muszę w najbliższym czasie wypróbować :D
OdpowiedzUsuńPolecam bo jest przepyszny ja lubię i na ciepło i na zimno 😊
OdpowiedzUsuńAjajaj....wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuń