Sernikowy deser
25 dag serka homogenizowanego waniliowego
10 dag białej czekolady
150 ml śmietany 30%
1.5 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody
Dodatkowo:
truskawki
dowolna galaretka
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić i przestudzić.
Ser wymieszać z rozpuszczoną biała czekoladą i żelatyną, śmietankę ubić i delikatnie wymieszać z serem.
Dno i boki małych miseczek wyłożyć plasterkami truskawek
i ostrożnie napełnić masą serową tak, aby zostało około 1 cm wolnego miejsca od brzegu miseczki, schłodzić.
Galaretkę rozpuścić i odstawić do wystudzenia, zimną, ale jeszcze płynną galaretkę delikatnie łyżeczką wlać pomiędzy truskawki. Ser powinien być zastygnięty wtedy galaretka fajnie pod niego wpłynie, wierzch zalać galaretką i odstawić do zastygnięcia.
Przed podaniem delikatnie deser wyłożyć na talerzyk, ale można jeść prosto z miseczki.
Wygląda pysznie. I tak wiosenno-letnio!
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu bajecznie!
OdpowiedzUsuńPysznie i smacznie.
OdpowiedzUsuńDeserek był bardzo doby po zrobieniu wyszło dla każdego po jednym, ale mojej Hani tak smakował, że w rezultacie zjadła swój, mój i 1/2 tatusia porcji:)
OdpowiedzUsuń