Kolejne ciasto z odkopanego przepisu, takie ciasto pamiętam z domu babci, bywało ono tam przy okazji uroczystości rodzinnych, ja zrobiłam go z okazji zwykłego dnia. Przyznam szczerze, że jak byłam dzieckiem to wydawało mi się ono mistrzostwem świata, teraz mi po prostu smakowało choć najlepsze było po dwóch dniach kiedy zmiękło.
Kruchy przekładaniec
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
25 dag margaryny
3 jajka
1/2 łyżki amoniaku
1/2 opakowania małego proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżki śmietany
Krem:
1 budyń śmietankowy
20 dag masła
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
10 dag polewy czekoladowej
dżem wiśniowy
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej przesianą mąkę wymieszaną z
proszkiem i amoniakiem oraz jajka i śmietanę, szybko zagnieść kruche
ciasto i schłodzić w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować i upiec osobno
jednakowe placki.
Krem:
Budyń ugotować i wystudzić, następnie utrzeć masło z cukrem w trakcie
ucierania dodawać porcjami zimny budyń.
Upieczone i wystudzone placki przełożyć kremem oraz dżemem, wierzch
polać polewą czekoladową i odstawić do zastygnięcia i zmięknięcia.
Pysznie ;) Uwielbiam wszelkie przekładańce ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńJa tez lubię, a to ciasto darzę wyjatkowym sentymentem :)
UsuńPysznie wyglada,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuje i również pozdrawiam :)
Usuń