Ciasto z kokosową pianką
ciasto:
85 g margaryny
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
8 łyżek wody
8 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa wiśniowa:
3 szklanki kompotu wiśniowego
1.5 szklanki wydrylowanych wiśni z kompotu
2 budynie waniliowe
Pianka:
5 białek
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki maki ziemniaczanej
10 dag wiórek kokosowych
Wykonanie:
Margarynę stopić i przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości,
następnie cały czas ucierając dodać olej, proszek do pieczenia, wodę i
przestudzoną margarynę.
Mąkę przesiać i przy pomocy łyżki dokładnie
wymieszać z masą jajeczną.
Ciasto przelać do tortownicy 30 cm średnicy i podpiec w temp. 170 st
przez 20 min.
Budyń ugotować na kompocie i gorący wymieszać z wiśniami, następnie
wyłożyć cały budyń na podpieczone ciasto na budyniu rozsmarować kokosową
bezę i piec jeszcze 25 min w temp. 180 st.
Kokosowa beza:
Białka ubić na sztywno dodać do nich cukier puder i jeszcze wszystko
razem ubijać kilka minut na koniec wymieszać z mąką i wiórkami
kokosowymi.
Musiało być pyszne skoro tak szybko zniknęło ze stołu
OdpowiedzUsuńByło smaczne to fakt :)
Usuń