Dzisiaj taki wyjątkowy dzień w roku więc i deser musiał być wyjątkowy, wczoraj z braku czasu nie zrobiłam nic, ale dzisiaj od samego rana walczyłam w kuchni i po obiadku było ciasto podane do stołu.
Śmietankowy torcik
6 jajek
1/2 szklanki brązowego cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki stopionej margaryny
Dodatkowo:
1/2 litra śmietany 30 %
20 dag białej czekolady
25 dag sera mascarpone
brzoskwinie
truskawki
mleczna czekolada około 5 dag
Wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać do nich cukier i jeszcze chwilkę ubijać. Kiedy beza jest ładnie ubita to ostrożnie połączyć ją z żółtkami i przesianą mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia na koniec delikatnie dolać przestudzony tłuszcz. Ciasto przelać do formy (20 cm średnicy) i piec w temp. 180 st około 45 min.
Białą czekoladę połamać i dodać do śmietany, całość zagotować w trakcie podgrzewania trzeba cały czas mieszać, aby czekolada się rozpuściła, następnie wystudzić i schłodzić w lodówce. Zimną śmietankę ubić na sztywno. Ser mascarpone przełożyć do większej miseczki i lekko rozetrzeć łyżką po czym delikatnie wmieszać w ser ubitą śmietanę.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na trzy krążki i skropić sokiem z brzoskwiń, następnie na talerzu ułożyć jeden krążek ciasta na nim rozsmarować część śmietany na której ułożyć pokrojone w cząstki brzoskwinie i posypać wiórkami z mlecznej czekolady na drugim krążku ułożyć identyczne nadzienie i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch posmarować resztą śmietany i ozdobić brzoskwiniami, truskawkami oraz resztką mlecznej czekolady.
Tort przed podaniem schłodzić w lodówce najlepiej kilka godzin.
Cudowny, prezentuje się naprawdę wspaniale :)
OdpowiedzUsuńsmakował jeszcze lepiej jak wyglądał
Usuń