To mięsko jest dla tych co lubią aromat wydobywający się z pora, jak przystało na wędlinę przygotowywaną w szynkowarze jest bardzo czasochłonne, ale zapewniam, że warto poczekać i się potrudzić bo jest pyszne.
Łopatka w porach
1.5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
por około 1/2 sztuki
2 łyżeczki soli peklowej
1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć, następnie natrzeć solą peklową oraz kolorowym i
ziołowym pieprzem.
Por pokroić w paseczki i połowę umieścić na dnie szynkowaru, następnie
włożyć mięso i po wierzchu posypać resztą pora, dodać liść laurowy i
ziele angielskie.
Przygotowane mięso odstawić na 24 godziny do lodówki po tym czasie dolać
białe wino.
Zagotować sporą ilość wody i wstawić do niej szynkowar,
następnie zmniejszyć płomień i gotować 2 godziny po tym czasie schłodzić
i odstawić na 12 godzin do lodówki.
Lubie takie mięsa, nie sklepowe, a samemu upieczone :)
OdpowiedzUsuńKasia
Kasiu takie są najlepsze, pozdrawiam serdecznie :)
Usuń