Sezon na rabarbar na dobre się zaczyna więc trzeba z niego korzystać na całego.
Dzisiaj takie proste ciasto, ale bardzo smaczne.
Ciasto z rabarbarem i orzechami
Ciasto:
2 1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
150 ml oleju
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa orzechowa:
15 dag margaryny
20 dag orzechów włoskich
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
rabarbar
Wykonanie:
Masa orzechowa:
Na patelni stopić margarynę dodać posiekane orzechy, mąkę i cukier,
całość dokładnie wymieszać i zagotować, następnie lekko przestudzić.
Ciasto:
Białka ubić z cukrem na biała bezę, następnie dodać żółtka wlać olej i
nadal ubijać. Ubite jajka ostrożnie połączyć z przesiana mąką wymieszana
z proszkiem do pieczenia.
Okrągłą formę ( 30 cm średnicy) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką
oraz wylać całe ciasto na wierzchu ułożyć dowolną ilość pokrojonego w
plasterki rabarbaru.
Piekarnik nagrzać do 170st i piec ciasto 25 min po tym czasie wyjąć z
piekarnika posmarować masą orzechową i piec kolejne 20 min w temp.
180st.
Przed podaniem ciasto wystudzić.
Rabarbar... uwielbiam :) Zapraszam do mnie na gofry nowojorskie!
OdpowiedzUsuńSkorzystam z zaproszenia :)
UsuńPodoba mi się ten orzechowy dodatek do rabarbaru- zapamiętam go sobie :)
OdpowiedzUsuńMi też przypadło do gustu to połaczenie :)
UsuńBardzo mi się podoba, ta masa orzechowa sprawia, że zwykłe ciasto nabiera zupełnie nowego charakteru :)
OdpowiedzUsuńJest dokładnie tak jak mówisz na początku to była zwykła babka, a potem już super ciasto.
Usuń