Bułki rabarbarki
Ciasto:
3.5 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1 jajko
10 dag margaryny
kruszonka:
6 dag masła
6 dag mąki
3 dag cukru
Dodatkowo:
jajko do posmarowania
rabarbar (rabarbaru miałam bardzo mało bo około 30 dag )
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać do nich po 1 łyżce mąki i cukru, odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę stopić i przestudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałym cukrem oraz szczypta soli, dodać jajko, przestudzony tłuszcz i zaczyn drożdżowy, zagnieść ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Rabarbar obrać i pokroić w kawałeczki, dodać do nich 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę proszku budyniowego ja miałam waniliowy.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na podsypanej lekko mąką desce i szklanka wyciąć krążki na każdym ułożyć troszkę rabarbaru i zlepić bułeczki.
Przygotować kruszonkę z masła, cukru i mąki, gotowe bułeczki ułożyć na natłuszczonej blaszce po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Bułki jeszcze raz odstawić do podrośnięcia, następnie piec je w nagrzanym do 180 st piekarniku około 30 min.
Cuda :)
OdpowiedzUsuńjaka nazwa fajna:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuję za Twój udział w akcji:)!