Kupiłam kilka truskawek, ale były tak kwaśne, że skończyły w bułeczkach. Przepis na ciasto znalazłam w gazecie okazał się banalnie prosty i nawet smaczne bułeczki z niego wyszły :)
Owocowe drożdżówki
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 dag drożdży
1/2 szklanki cukru
150 ml mleka
3 żółtka
5 dag margaryny
kruszonka:
5 dag cukru
5 dag masła
6 łyżek mąki pszennej
dodatkowo:
dowolne owoce
mąka do podsypywania
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z mlekiem oraz z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki,
odstawić do podrośnięcia. Pozostała mąkę przesiać i na sucho wymieszać z
resztą cukru, dodać żółtka jajek oraz rozpuszczoną i przestudzoną
margarynę, dolać mleko z drożdżami i zagnieść ciasto.
Ciasto przykryć i
odstawić do podrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto rozciągnąć na lekko
podsypanej mąką stolnicy i wyciąć kubkiem krążki z ciasta, następnie
ułożyć je na natłuszczonej blaszce.
Dno szklanki zamoczyć w mące i na
środku bułeczek zrobić w nich wgłębienia, następnie bułeczki posmarować
białkiem.
Wgłębienia napełnić owocami ja miałam rabarbar, truskawki i mrożone
jagody.
Na kruszonkę rozetrzeć masło z cukrem i mąką oraz posypać nią bułeczki,
odstawić jeszcze na 15 min.
Piec w temp. 180 st około 20 min do momentu zrumienienia.
Nie ma nic lepszego niż połączenie ciasta drożdżowego i owoców. Już nie mogę się doczekać wysypu świeżych truskawek, wiśni czy czereśni... :)
OdpowiedzUsuńMasz rację nie ma nic lepszego ja też uwielbiam ten moment w roku kiedy stragany uginają się od świeżych owoców :)Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńOh pysznie wygląda.A na www.anielskieprzysmaki.pl polecam gotowce do drożdźówek.Monika
OdpowiedzUsuńFakt, fajne gotowce :)
Usuń