wtorek, 28 maja 2013

Owocowe drożdżówki

Kupiłam kilka truskawek, ale były tak kwaśne, że skończyły w bułeczkach. Przepis na ciasto znalazłam w gazecie okazał się banalnie prosty i nawet smaczne bułeczki z niego wyszły :)

Owocowe drożdżówki

ciasto: 
3 szklanki mąki pszennej 
2 dag drożdży 
1/2 szklanki cukru 
150 ml mleka 
3 żółtka 
5 dag margaryny 
kruszonka: 
5 dag cukru 
5 dag masła 
6 łyżek mąki pszennej 
dodatkowo: 
dowolne owoce 
mąka do podsypywania

Wykonanie:
Drożdże wymieszać z mlekiem oraz z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić do podrośnięcia. Pozostała mąkę przesiać i na sucho wymieszać z resztą cukru, dodać żółtka jajek oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, dolać mleko z drożdżami i zagnieść ciasto.
Ciasto przykryć i odstawić do podrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto rozciągnąć na lekko podsypanej mąką stolnicy i wyciąć kubkiem krążki z ciasta, następnie ułożyć je na natłuszczonej blaszce.
Dno szklanki zamoczyć w mące i na środku bułeczek zrobić w nich wgłębienia, następnie bułeczki posmarować białkiem.
 Wgłębienia napełnić owocami ja miałam rabarbar, truskawki i mrożone jagody.
 Na kruszonkę rozetrzeć masło z cukrem i mąką oraz posypać nią bułeczki, odstawić jeszcze na 15 min.
 Piec w temp. 180 st około 20 min do momentu zrumienienia.



4 komentarze:

  1. Nie ma nic lepszego niż połączenie ciasta drożdżowego i owoców. Już nie mogę się doczekać wysypu świeżych truskawek, wiśni czy czereśni... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację nie ma nic lepszego ja też uwielbiam ten moment w roku kiedy stragany uginają się od świeżych owoców :)Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Oh pysznie wygląda.A na www.anielskieprzysmaki.pl polecam gotowce do drożdźówek.Monika

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody