Cytrynowy sernik
Ciasto:
2.5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
25 dag margaryny
1 jajko
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
ser:
1.5 szklanki cukru
1 kg sera ja miałam w wiaderku
25 dag margaryny
5 jajek
2 budynie śmietankowe
2 cytryny
Dodatkowo:
10 dag białej czekolady
1 cytryna
Wykonanie:
Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać jajko, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz połowę skórki otartej z dodatkowej cytryny, następnie szybko zagnieść gładkie ciasto które schłodzić około 1 godziny w lodówce.
Ser:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać ser i ucierać na niskich obrotach robota w trakcie dodawać po jednym jajku i proszek budyniowy na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryn i otartą skórkę z 1 cytryny.
Prostokątną formę (33 cm na 23 cm) wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć rozwałkowanym ciastem na ciasto wylać cały ser.
Piec w temp. do 200st około 60 min.
Po przestudzeniu sernik polać stopioną białą czekoladą wymieszaną z 2 łyżkami soku z dodatkowej cytryny i po wierzchu posypać skórką cytrynową.
Wspaniałe danie
OdpowiedzUsuńZapraszamy z nim do trwającego jeszcze dziś konkursu kwaśne smaki
Dziękuje :), a z zaproszenia skorzystam bardzo chętnie :)
UsuńSerniczek pierwsza klasa, uwielbiam wszystko co cytrynowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Edytko, a serniczek był bardzo cytrynowy :)
Usuń