niedziela, 19 maja 2013

Cytrynowy sernik

Taki serniczek chodził po mojej głowie już od jakiegoś czasu, ale zawsze coś innego wskakiwało przed nim. Moja Emilka dzisiaj miała rocznicę pierwszej komunii więc trzeba było zrobić coś fajnego do kawki no i wreszcie serniczek doczekał się swojej premiery.

Cytrynowy sernik

Ciasto:
2.5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
25 dag margaryny
1 jajko
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
ser:
1.5 szklanki cukru
1 kg sera ja miałam w wiaderku
25 dag margaryny
5 jajek
2 budynie śmietankowe 
2 cytryny
Dodatkowo:
10 dag białej czekolady
1 cytryna
Wykonanie:


 Ciasto:
 Margarynę posiekać z cukrem, dodać jajko, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz połowę skórki otartej z dodatkowej cytryny, następnie szybko zagnieść gładkie ciasto które schłodzić około 1 godziny w lodówce.
 Ser:
 Margarynę utrzeć z cukrem, dodać ser i ucierać na niskich obrotach robota w trakcie dodawać po jednym jajku i proszek budyniowy na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryn i otartą skórkę z 1 cytryny. 


Prostokątną formę (33 cm na 23 cm) wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć rozwałkowanym ciastem  na  ciasto wylać  cały ser
Piec w temp. do 200st około 60 min. 
Po przestudzeniu sernik polać stopioną białą czekoladą wymieszaną z 2 łyżkami soku z dodatkowej cytryny i po wierzchu posypać skórką cytrynową.



4 komentarze:

  1. Wspaniałe danie
    Zapraszamy z nim do trwającego jeszcze dziś konkursu kwaśne smaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :), a z zaproszenia skorzystam bardzo chętnie :)

      Usuń
  2. Serniczek pierwsza klasa, uwielbiam wszystko co cytrynowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Edytko, a serniczek był bardzo cytrynowy :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody