wtorek, 27 października 2015

Piernik z powidłami

Piernik to taka moja ostatnia zachcianka i powiem wam, że bardzo pyszna zachcianka :)


Piernik z powidłami

ciasto;
4 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 margaryny
2 jajka
4 łyżki kakao
2 przyprawy do piernika
1 słoik powideł śliwkowych
1 szklanka mleka
10 dag mielonych orzechów
2 łyżeczki sody
krem:
20 dag masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka jogurtu naturalnego
dodatkowo:
1/2 słoika powideł śliwkowych
10 dag polewy czekoladowej
wykonanie:
Mąkę przesiać razem z kakao i przyprawą do piernika, wymieszać z sodą i cukrem w drugim naczyniu  przy pomocy robota lekko ubić mleko, jajka, powidła i rozpuszczona oraz przestudzoną margarynę.
Do wymieszanych mokrych składników dodać suche i orzechy, dokładnie wymieszać ( ciasto jest dosyć gęste więc używam do mieszania końcówek do ciasta drożdżowego)
Blaszkę do ciasta ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
Piec w temp. 180 około 60 minut.
Krem:
Wszystkie składniki na krem muszą być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem, kiedy masło jest ładnie spienione to dodawać małymi porcjami jogurt i cały czas ucierać ( krem bardzo łatwo się waży więc musimy ostrożnie dodawać jogurt).

Upieczony i wystudzony biszkopt przeciąć na trzy placki, dolny posmarować całym kremem jogurtowym
i lekko docisnąć, przykryć drugim plackiem który posmarować powidłami i położyć ostatni placek też lekko docisnąć. Polewę rozpuścić i polać nią wierzch przełożonego piernika, odstawić na kilka godzin do lodówki do zastygnięcia.





5 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne ciasto, ciekawy krem do przełożenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygloda super. Przymierzam sie do upieczenia. Mam pytanie. Ile dokladnie tych powidel w gramach. Bo sloik sloiczkowi nie rowny. U mnie so po 680 gr oraz 700 I 800 gr. Wiec nie chce przedobrzyc. Jesli pomine cukier to czy ciasto bedzie wystarczajoco slodkie? Dziekuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam powidła domowe przechowywane w oryginalnym słoiku po dżemie zakupionym w sklepie i na nim widnieje gramatura 400 gram jest to taki klasyczny słoik w jakim najczęściej można kupić dżem lub powidła.

      Usuń
  3. Ale mi narobiłaś smaka na piernika :) Musze kiedyś wypróbować tą masę, jeszcze takiej nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa jest bardzo smaczna z taką kwaskową nutką, ale bardzo podła do roboty, czasami przy ostatniej łyżeczce jogurtu potrafi się zważyć, ale Ty poradzisz sobie z nia na pewno :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody