Zupa koperkowa
5 ziemniaków
1 marchew
1 pietruszka
1/4 selera
1 pęczek koperku
1 gałązka lubczyku
2 skrzydełka z kurczaka
2 łyżki śmietany 30%
1 łyżka mąki
przyprawy
wykonanie:
Skrzydełka zalać 1 litrem wody, dodać pietruszkę i seler w całości, a marchewkę pokrojoną w plasterki, następnie dołożyć lubczyk i grubsze łodygi koperku oraz ziemniaki pokrojone w większa kostkę, zagotować. Do garnka z zupą dodać 2 łyżeczki jarzynki i gotować, aż wszystko zmięknie. Skrzydełka wyjąć z zupy, oddzielić mięso i ponownie wrzucić je do garnka, wcześniej wyjąć z wywaru liście lubczyku i łodygi kopru. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i śmietaną, następnie zabielić nią zupę na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać posiekany koperek. Ja po dodaniu kopru zupy już nie gotuję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz