W lodówce miałam troszkę ziemniaków, a w głowie brak pomysłu na obiad. Przeglądając stary numer gazetki " Gotuj krok po kroku " wpadłam na przepis na te kluseczki choć dla mnie to są zwykłe kopytka :) , reszta to już wodze fantazji.
Gnocchi w pomidorkach
1 kg ziemniaków
1 jajko
ok 20 dag mąki pszennej
dodatkowo:
1 marchewka
1 czerwona cebula
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 puszki zielonego groszku
przyprawy
wykonanie:
Ziemniaki wcześniej ugotować i wystudzić, następnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków dodać do nich jajko i 3/4 całej mąki, zagnieść gładkie ciasto. Podsypując pozostałą mąką stolnicę z ciasta utoczyć bardzo cieniutkie wałeczki które pociąć na 2 cm kawałki na każdym kluseczki zrobić widelcem wzorek. Przygotowane kluski ugotować w sporej ilości osolonej wody po ugotowaniu odcedzić z wody.
Na patelni podgrzać 2 łyżki masła lub oleju, następnie dodać do niej startą na grubej tarce marchew i cienko pokrojoną cebulę ( cebulę kroimy jak kto woli w kostkę lub w piórka) posypujemy wszystko odrobiną soli i pieprzu i pod przykryciem dusimy do miękkości, kiedy warzywa zmiękną dodajemy pomidory razem z sokiem i dolewamy około 1/2 szklanki wody, gotujemy kilka minut, aby pomidory lekko się rozpadły w trakcie doprawiamy do smaku solą, Pieprzem ziołowym, szczyptą soli i bazylią około 3/4 łyżeczki. Kiedy sos delikatnie zgęstnieje to na koniec dodajemy odsaczony z zalewy groszek i mieszamy. Przygotowane kluseczki dodajemy do gorącego sosu i podgrzewamy kilka sekund, aby smaki sobą przeszły, podajemy gorące.
Mmm... ślinka cieknie na sam widok :-)
OdpowiedzUsuńpycha :) jedzonko w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńSmakowite bardzo
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki, wciągnęłabym porcyjkę.
OdpowiedzUsuń