czwartek, 2 kwietnia 2015

Mazurek z pomarańczową glazurą


Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka który nie tylko ma być słodki, ale też cieszyć oko :) . Mazurek z pomarańczową glazurą jest bardzo prosty w przygotowaniu bo dekoracja to już zależy od naszych możliwości i chęci jest też pyszny i pięknie pachnie na 100% będzie piękna ozdobą tych Świąt.


Mazurek z pomarańczową glazurą 
Ciasto:
18 dag mąki pszennej
5 dag cukru
5 dag masła
1 jajko
Glazura:
6 dag masła
1/4  szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany 18%
1 galaretka pomarańczowa
Wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz szczyptą , dodać pokrojone w kostkę masło i jajko, zagnieść gładkie ciasto które schłodzić około 30 minut po tym czasie ciasto rozwałkować na około ½  cm i wyciąć kształt mazurka z resztek foremką wyciąć kwiatuszki i ułożyć je jeden na drugim lekko dociskając dookoła mazurka, nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Piekarnik nagrzać do 200st i piec około 15 minut z tej porcji ciasta wychodzą dwa mniejsze lub jeden większy mazurek.
W garnku stopić masło i dodać cukier, zagotować do gotującej się masy dodać sypką galaretkę i śmietanę, mieszając zagotować i gotować jeszcze  około 2 minut, odstawić do wystudzenia.
Zimną glazurą polać upieczony i wystudzony spód mazurka, odstawić do lodówki, aby glazura dobrze zastygła.
Po zastygnięciu glazury mazurka dowolnie udekorować lukrem, masa cukrową lub cukrowymi  posypkami, można go też tylko posypać kandyzowana skórką z cytrusów. 


Wielkanocne Smaki - edycja V

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody