Te ciasteczka to wypiek jeszcze z przed świąt, ale jak to u mnie bywa ostatnio jakoś brakło mi czasu na ich dodanie wcześniej. Ciasteczka są przepyszne i ciasto pięknie przyjmuje wzór ze stempli.
Kruche cytrynowe ciasteczka
18 dag masła
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
2 małe jajka
1 łyżeczka soku cytrynowego
1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na krem w trakcie dodać po jednym jajku oraz sok i skórkę z cytryny do kremu maślanego dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść ciasto które schłodzić około godziny w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm i wyciąć ciasteczka na których odbić wzorek ze stempli,
ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180st około 10 minut do momentu zezłocenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz