czwartek, 30 kwietnia 2015

Pieczony schab

Taki schab to bardzo ekonomiczne danie :) bo świeża pieczeń jest pyszna na obiad, a to co nam zostanie idealnie smakuje na chlebku zamiast tych kupnych wędlin bo wiadomo to co domowe to najlepsze :)


Pieczony schab 

1,5 kg schabu bez kości
1 łyżka soli peklowej
1 łyżeczka rozmarynu
2 łyżki pieprzu ziołowego
2 ząbki czosnku
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
2 gałązki kopru
1 gałązka lubczyku
wykonanie:
Mięso umyć i dokładnie osuszyć, następnie natrzeć solą peklową, pieprzem i rozmarynem, skropić sokiem cytrynowym i posypać drobno posiekanym czosnkiem, odstawić najlepiej na noc do lodówki.
Obrać marchew i pokroić w grube plastry, seler i pietruszkę pokroić w kostkę, a cebulę w ćwiartki, wszystkie przekrojone warzywa przełożyć do worka przeznaczonego do pieczenia w piekarniku do warzyw dodać łyżeczkę jarzynki i niewielką ilość pieprzu czarnego, wymieszać, aby wszystko się dokładnie wymieszało. Zamarynowane mięso włożyć do worka z warzywami, dołożyć koper i lubczyk, dokładnie skręcić i spiąć woreczek.
Worek z mięsem ułożyć w naczyniu w którym będziemy piec. Piekarnik nagrzać do 200st i piec mięso około 80 minut około 10 minut po upieczeniu mięso zostawić jeszcze na jakieś 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aby odpoczęło.
Podawać jako pieczeń do ziemniaków lub zimne jako wędlina do chleba.



1 komentarz:

  1. Zawsze chciałam coś takiego zrobić i zawsze myślę, że mi się nie uda. Myślę , że nadszedł ten czas , muszę w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody