niedziela, 19 kwietnia 2015

Czosnkowe bułeczki

19 kwietnia obchodzimy Dzień czosnku z tej okazji i u mnie nie mogło zabraknąć czegoś w czym czosnek odegra główną rolę zwłaszcza, ze  w moim domu jest używany bardzo często. Dlatego dzisiaj upiekłam pyszne bułeczki z czosnkiem.


Czosnkowe bułeczki

350 ml mleka
7 ząbków czosnku
45 dag mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
wykonanie:
Czosnek obrać i zalać mlekiem, postawić na gazie i zagotować, następnie mleko z czosnkiem gotować na małym palniku 15 minut po tym czasie wystudzić i zmiksować rozgotowany czosnek.
Mąkę przesiać i wymieszać z drożdżami, sola i ziołami dodać mleko, olej i jajko przy pomocy robota wyrobić gładkie ciasto które wyrabiać kilka minut. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce po wyrośnięciu wyjąć na stolnicę uformować wałek i pociąć na 10 porcji. Z każdej porcji ciasta uformować bułkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na wierzchu każdą bułkę delikatnie naciąć i odstawić na 15 minut po wyrośnięciu bułki posmarować mlekiem i posypać solą morską.
Piekarnik nagrzać do 220 st i piec bułki około 15 minut.





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody