Gotowana babka nr 2
25 dag masła
15 dag cukru
16 dag mąki ziemniaczanej
13 dag mąki pszennej
5 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki likieru kokosowego
2 łyżki soku pomarańczowego
wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie dodawać po jednym jajku do utartego kremu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i nadal ucierać na koniec dodac sok pomarańczowy i alkohol.
Metalową foremkę do babki bez kominka wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą
następnie przełożyć do niej ciasto, foremkę dokładnie przykryć folią aluminiową. W dużym garnku na dnie ułożyć szmatkę i postawić foremkę, wlać wodę do 3/4 wysokości form, przykryć garnek pokrywką i gotować 80 minut od momentu zagotowania się wody
. Po upływie odpowiedniego czasu wyłączyć gaz i odkryć pokrywkę garnka, formę zostawić w nim na 10 minut po tym czasie zdjąć z formy folię i zostawić na kolejne 10 minut po tym czasie formę wyjąć z garnka i wystudzić.
3/4 szklanki cukru pudru utrzeć z sokiem pomarańczowym na gładki lukier i polać nim wystudzoną babkę, odstawić do zastygnięcia.
Hej, tak się składa, że ja również jestem na etapie babki gotowanej i zakupiłam specjalną formę tutaj: http://www.garneczki.pl/produkt/forma-do-babki-gotowanej-tarmex-duza-16-cm,5578#attr. Na allegro też znajdziesz pod hasłem forma do babki gotowanej. Przepisy zaś zaczerpnęłam stąd: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2015/03/Cytrynowa-babka-gotowana.html oraz http://gotowaniecieszy.blox.pl/2015/03/Gotowana-babka-czekoladowo-pomaranczowa.html. Wypróbowałam oba i osobiście bardziej odpowiada mi wersja czekoladowo-pomarańczowa. Polecam :-) Pozdrawiam serdecznie i korzystając z okazji życzę Tobie i całej Twojej rodzinie zdrowych, radosnych no i oczywiście smacznych Świąt Wielkanocnych :-)
OdpowiedzUsuńFajne te babki faktycznie i takie ładniutkie :) mam cały rok, aby sobie zakupić taką formę i myślę, że do następnych świąt dam radę.
UsuńMy też życzymy zdrowych i pogodnych Świąt :)