Chlebek do koszyczka
20 dag gotowanych ziemniaków
30 dag mąki pszennej typ 650
150 ml ciepłej wody z gotowania
ziemniaków
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
1 jajko
2 dag masła
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować , odlać z nich
wodę do kubeczka odmierzając 150 ml,
ziemniaki po wystudzeniu skręcić przez maszynkę lub dobrze utłuc .
Drożdże wymieszać w ciepłej
wodzie z gotowania ziemniaków z dodatkiem cukru.
Masło stopić i przestudzić .
Mąkę przesiać do ziemniaków,
dodać sól, jajko oraz drożdże, wszystko dokładnie wymieszać na koniec dodać
przestudzone masło . Ciasto najlepiej wyrobić
robotem z użyciem haka wyrabiać około
5 minut na jednolite ciasto które odstawić
do wyrośnięcia na około 2
godziny.
Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć
z miski wyrośnięte ciasto, delikatnie utoczyć z niego wałek który podzielić na
cztery części i uformować małe chlebki.
Foremkę najlepiej taką do mini
keksów wysmarować tłuszczem i posypać płatkami owsianymi lub płatkami jaglanymi
do uszykowanych foremek włożyć chlebki
po wierzchu posmarować je olejem
i też posypać płatkami owsianymi, odstawić jeszcze raz na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200st i piec chlebki około 35 -40
minut mają być dobrze wypieczone po upieczeniu wyjąć z foremek i wystudzić na
kratce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz