Ptysie
ciasto:
125 gram margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
dodatkowo;
1/2 litra śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
4 czubate łyżki czekolady w proszku
wykonanie:
W garnku zagotować wodę z margaryną do gotującej się wody dodać mąkę i energicznie mieszać na malutkim palniku do momentu, az ciasto zrobi się szkliste, odstawić do wystudzenia.
Kiedy ciast przestygnie to dodawać do niego po jednym jaku i mieszać do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na blaszkę okrągłe ptysie zachowując odstępy bo w trakcie pieczenia rosną.
Piekarnik nagrzać do 200st i piec ptysie do 30 minut po upieczeniu jeszcze kilka minut zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku i wystudzić.
Śmietanę ubić pod koniec dodać przestudzoną żelatynę i ubić na sztywno do ubitej śmietany dodać sypką czekoladę i delikatnie wymieszać.
Zimne ptysie przekroić ostrym nożem i przełożyć bitą śmietana po złożeniu odstawić do lodówki, aby śmietana zastygła przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Mmm... uwielbiam ptysie, a takie domowe są wyśmienite :-)
OdpowiedzUsuńnajlepsze :)
Usuń