Dzisiaj na obiad przepyszny kapuśniaczek co prawdę ja wolę jego wydanie z ziemniaczkami dobieranymi osobno, ale o taki prosiła mnie córcia wiec jej zrobiłam solidną porcję :)
Zupa z kiszoną kapustą
40 dag wędzonych żeberek wieprzowych
20 dag wedzonego boczku
1/2 kg ziemniaków
1/2 kg kiszonej kapusty
1 marchew
1 pietruszka
1/4 selera
kawałek pora
2 kapelusze suszonych grzybów
1 zabek czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
przyprawy
Wykonanie:
Żeberka pokroić na porcje i przełożyć do garnka, dodać do nich obrany seler i pietruszkę oraz marchew pokrojoną w grubsze plastry zalać to wszystko litrem wody, dołożyć 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżkę jarzynki i pokrojone w mniejsze kawałeczki kapelusze grzybów, przykryć i zagotować. Kiedy wywar się pogotuje kilka minut do garnka dodać obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki oraz czosnek pokrojony w plasterki, przykryć i gotować do miękkości. W osobnym garnku zalać wodą kapustę i ugotować do miękkości
( jeśli jest bardzo kwaśna to najpierw ją należy przepłukać wodą ). Kiedy ziemniaki są miękkie do garnka przelać kapustę razem z wodą w której się gotowała, dołożyć koncentrat pomidorowy, pokrojony w kostkę i zrumieniony na patelni boczek bez tłuszczu na tłuszczu wytopionym z boczku zrobić zasmażkę z mąki i dolać ją do gotującej się zupy, doprawić do smaku pieprzem ziołowym, szczyptą cukru i ewentualnie solą, całość jeszcze razem gotować kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz