Delikatna babeczka z lekko kwaskową nutką jest idealna na Świąteczny stół.
Babka z maślanką
25 dag masła
15 dag cukru
38 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
100 gram maślanki
1 limonka
dodatkowo:
5 dag białej czekolady
1 łyżka mleka
wykonanie:
Limonkę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę, następnie wycisnąć z niej sok.
Masło utrzeć z cukrem na krem w trakcie dodawać po jednym jajku, następnie do masy dodawać porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz maślankę, a na koniec sok z limetki.
Formę do babki jeśli nie jest silikonowa wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie napełnić ją gładkim ciastem i piec w temp. 170st około 1 godziny po upieczeniu babkę wystudzić, wyjąć na talerz i polać rozpuszczoną biała czekoladą wymieszaną z mlekiem i ozdobić kandyzowaną skórką z cytrusów.
Babka na maślance jest wyjątkowo puszysta-super;)
OdpowiedzUsuńNie jesteśmy fankami takich babek ale kawałeczek czemu nie... :P
OdpowiedzUsuńKawałeczek dla spróbowania, a nóż staniecie się jej fankami :)
UsuńCudowna baba ;-)
OdpowiedzUsuń