Drożdżowa baba
20 dag masła
50 dag mąki pszennej
15 dag cukru
5 jajek
1 większy gotowany ziemniak
1 szklanka mleka
1 opakowanie suszonych drożdży
1 laska wanilii
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
5 dag rodzynek
lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
sok pomarańczowy
wykonanie:
Masło stopić i przestudzić, drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru i 1 łyżką maki dolać do tego troszkę ciepłego mleka, wymieszać i odstawić.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości w trakcie ucierania dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii do utartych żółtek dodać przesianą mąkę i rozgniecionego dokładnie ziemniaka, następnie dolać rozczyn drożdżowy i pozostałe mleko, ciasto wyrabiać kilka minut ( ja robiłam robotem) na koniec dodać do ciasta rozpuszczone masło, rodzynki i skórkę dokładnie wszystko jeszcze chwilkę wyrabiać. Ciasto jest dosyć luźne jak na drożdżowe.
Dużą formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć do niej ciasto od razu bez wcześniejszego wyrastania, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 160st i piec babkę około 50 minut do suchego patyczka.
Lukier: Cukier puder utrzeć z niewielką ilością soku pomarańczowego na gładki i lejący się lukier.
Przygotowanym lukrem polać upieczoną i wystudzona babkę.
Typowo świąteczna, pięknie wygląda;)
OdpowiedzUsuńTą babkę za to chętniej byśmy spróbowały, bo lubimy drożdżowe wypieki ale niestety zakazany owoc smakuje najlepiej :/
OdpowiedzUsuńpiękna babka:) na pewno bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńPyszna była :)
Usuń