czwartek, 5 marca 2015

Sernik kruszonkowy z ananasem

Ten sernik był u mnie już kilka dni temu choć cały czas zastanawiałam się nad spisaniem przepisu bo mnie nie urzekł choć mój mąż pochłonął 3/4 blaszki sam więc chyba nie był taki zły :)


Sernik kruszonkowy 

ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
5 żółtek 
2 łyzeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg sera na serniki
1 jajko
2 kisiele cytrynowe
1 szklanka cukru
20 dag masła
piana:
5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
dodatkowo:
1 puszka ananasa w kostce
wykonanie:
Masło posiekać z cukrem, dodać żółtka jajek oraz przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto lub bardziej wszystko razem ze sobą połączyć bo nie uzyskamy gładkiego ciasta, a coś w rodzaju kruszonki. Przygotowane ciasto schłodzić około godziny w lodówce.
Masa serowa:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładki krem, następnie do kremu dodać całe jajko i cały czas ucierając dodawać porcjami ser na koniec dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.
Piana:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek porcjami dodawać cukier puder i cały czas ubijać, aż piana będzie biała jak beza. 

Formę ( 33 cm na 22 cm)wysmarować tłuszczem na dnie wyłożyć 3/4 całego ciasta i dobrze je ugnieść w formie na ciasto wyłożyć całą masę serową, a na niej odsączone z zalewy ananasy, następnie całość przykryć ubitą pianą z białek i po wierzchu posypać pozostałym ciastem.
Piec w temp. 180 st około 60 minut po upieczeniu studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody