Zupa szczawiowa dla mnie to niezaprzeczalny dowód na to, że przyszła wiosna. Listki szczawiu zbieram na własnej działce więc mam pewność tego, że są młode i świeże bo właśnie z takich zupa jest najlepsza.
Zupa szczawiowa
2 solidne garście szczawiu
1 marchew
1/2 pietruszki
plasterek selera
1 zabek czosnku
1 cebula
mała gałązka lubczyku
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej smietany
1 łyżka mąki pszennej
1 pętko kiełbasy śląskiej lub podobnej
dodatkowo;
1 kg ziemniaków
jajka
Wykonanie:
Listki szczawiu płuczemy dokładnie i zalewamy 1 szklanką wody, następnie pod przykryciem musimy je zagotować i pogotować kilka minut po czym przestudzić. Przestudzony szczaw dokładnie miksujemy.
Marchew obrać i pokroić w plasterki, następnie zalać 3 szklankami wody, dodać obraną pietruszkę i seler w całości oraz czosnek i lubczyk, dosypać 1 łyżeczkę jarzynki, przykryć i ugotować do miękkości.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na margarynie,
niewielką ilość podsmażonej cebulki dodać razem z pokrojona w plasterki kiełbasą do wywaru warzywnego, dolać przecier szczawiowy i gotować kilka minut pod koniec zupę zagęścić mąką wymieszaną z niewielka ilością wody i śmietany. Po dodaniu mąki ze śmietaną zupę doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i szczyptą cukru.
Ziemniaki obrać, ugotować i po odcedzeniu z wody potłuc dokładnie z pozostałym tłuszczem z cebulką.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na talerzu, następnie zalać gorącą zupą, ziemniakami podawać na drugim talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz