środa, 22 kwietnia 2015

Sernik na zimo

Sernik z tego przepisu to najlepszy sernik pod słońcem jest delikatny, puszysty i wprost rozpływa się w ustach.


Sernik na zimno 

1 kg sera w wiaderku
1/2 litra śmietany 30%
1 szklanka cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
5 łyżeczek żelatyny
dodatkowo:
herbatniki pełnoziarniste
1 galaretka malinowa
Wykonanie:
Blaszkę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć na dnie herbatnikami.
W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuścić galaretkę cytrynową i żelatynę, przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno.
Ser utrzeć z cukrem pudrem do utartego dolać płynną, ale zimną galaretkę i dokładnie wszystko wymieszać na koniec masę serową delikatnie połączyć z bitą śmietaną.
Na ułożone w formie herbatniki wylać masę serową, wyrównać i wstawić do lodówki , aby masa zastygła. Kiedy masa się zetnie zalać ją galaretką malinową przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin w tym czasie herbatniki zmiękną, a ciasto dokładnie zastygnie.






8 komentarzy:

  1. Sernik wygląda uroczo. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  2. tak dawno nie robiłam sernika na zimno :) chyba musze zrobić taki sam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja zaraz się za niego zabieram,pojawił się na blogu jak gdyby na moje życzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.Czy ta zelatyna jest konieczna skoro jest galaretka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej tak z samą galaretka to bardziej jako deser do pucharków bo bez niej nie jest taka zwarta ta masa serowa.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody