Dzisiaj jest też Światowy Dzień Książki, a nie ma nic lepszego jak dobra książka, pyszne ciasto i gorąca kawa.
Fale Dunaju
25 dag margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
6 jajek
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wiśni bez pestek mogą być z kompotu
krem:
1 budyń waniliowy
2 żółtka
1,5 szklanki mleka
20 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
dodatkowo:
polewa czekoladowa
1/4 szklanki kawy rozpuszczalnej
wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem na krem w trakcie dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając, a białka ubić na sztywno.
Do kremu dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia kiedy wszystko się dokładnie połączy to możemy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy ciasto.
Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, następnie na dnie rozsmarować połowę ciasta i posypać wiśniami
do pozostałego ciasta dodać kakao i 2 łyżki wody, wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec około 40 minut.
Krem:
Połowę mleka wymieszać z żółtkami i budyniem resztę mleka zagotować i na gotujące się wlać mleko z budyniem i mieszając gotować do zgęstnienia, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na krem do utartego kremu dodawać porcjami cały czas ucierając zimny budyń na koniec można dodać łyżkę alkoholu.
Przy robieniu tego kremu trzeba pamiętać, aby składniki miały taką samą temperaturę bo inaczej krem się zważy.
Upieczone i wystudzone ciasto skropić kawą i wyłożyć na wierzch cały krem budyniowy i równo go rozsmarować
Ale apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńNie raz i nie dwa słyszałam o tym cieście.. Ale nigdy go nie widziałam ;)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać że wygląda bardzo ładnie. To chyba jedno z ciast których mogłabym być wierną fanką! :) Pysznie wygląda :)
Ładne, proste i smaczne :)
Usuńmiód w ustach
OdpowiedzUsuń