Dzisiaj nie mam do zaproponowania nic na słodko, a wręcz przeciwnie bo na słono. Od czasu do czasu pokazuję tutaj coś innego, aby ludzie sobie o mnie nie myśleli, że tylko słodkim żyje moja rodzina :)
Pierogi wyszły mi cudowne takie pikantne i mięciutkie, a z tym sosem to była bajka :)
Pierogi z mięsem na słono
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
szczypta przyprawy ognistej
1 łyżka oleju
1 jajko
ciepła woda
Farsz:
60 dag mięsa mielonego
1 puszka krojonych pomidorów w soku
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
chili
zielona pietruszka około 2 posiekanych łyżek
Wykonanie:
Ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę i na sucho wymieszać z proszkiem do
pieczenia oraz przyprawami, dodać jajko i olej oraz wodę w takiej
ilości, aby po zagnieceniu uzyskać gładkie ciasto pierogowe.
Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i zostawić na jakieś 30 min, aby
odpoczęło, a w tym czasie przygotować farsz.
Farsz:
Do mięsa mielonego
dodać posiekaną drobno 1 cebulę i czosnek. Pomidory odsączyć z zalewy i
połowę z nich dodać do mięsa, dodać 2 łyżki zalewy pomidorowej oraz
posiekaną pietruszkę i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać. Farsz ma
być wyraźnie pikantny.
Ciasto cienko rozwałkować i szklanka wyciąć
krążki, następnie nadziać je farszem i zlepić pierogi. Polepione pierogi
ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku.
Sos:
cebulę która została
pokroić w cieniutkie piórka i wymieszać z pozostałymi pomidorami i
zalewą, dodać około 1 szklanki wody i doprawić, wszystko gotować na
małym ogniu do momentu kiedy cebula i pomidory się prawie rozgotują i
całość zgęstnieje.
Pierogi podawać gorące z dodatkiem sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz