Do dzisiejszej kawy przygotowałam takie proste i bardzo smaczne ciasto z lekko kwaśną masą i pysznymi kawałeczkami ananasów. Ciasto polecam bo jest pyszne :)
Ananasek
ciasto:
1.1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
25 dag masła
1 puszka ananasów
1/2 cytryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem do ubitych białek dodać żółtka i
delikatnie je wymieszać, następnie dodać przesiane mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać do blaszki (33 cm na 23 cm)
wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st około 30 min.
Z ananasów odlać sok i w razie potrzeby uzupełnić do pojemności 1
szklanki, następnie ugotować na tym budyń i wystudzić.
Ananasy po
odsączeniu soku pokroić na małą kostkę.
Masło utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie ucierania dodawać zimny
budyń i na koniec wcisnąć sok cytrynowy, aby masa nabrała większej
kwaśności. Ananasy dodać do gładkiego kremu i delikatnie wszystko
wymieszać.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa placki i przełożyć masą
ananasową.
Ciasto po przełożeniu dokładnie schłodzić i przed podaniem posypać
cukrem pudrem.
Takie biedne stokrotki wyrosły na trawniku pod blokiem są troszkę smutne, ale dla mnie to znak wiosny na progu :)
Uwielbiam takie ciasta. Musiało być przepyszne. Pozdrawiam wiosennie :)
OdpowiedzUsuńByło pysznie i również pozdrawiam wiosennie :)
UsuńWygląda pysznie :) Uwielbiam ananasy
OdpowiedzUsuńhttp://kociolek-pysznosci.blog.pl/ zapraszam do siebie
Z przyjemnością zajrzę :)
Usuń