niedziela, 3 marca 2013

Ananasek

Do dzisiejszej kawy przygotowałam takie proste i bardzo smaczne ciasto z lekko kwaśną masą i pysznymi kawałeczkami ananasów. Ciasto polecam bo jest pyszne :)

Ananasek

ciasto: 
1.1/4 szklanki mąki pszennej tortowej 
1 szklanka cukru 
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
6 jajek 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Dodatkowo: 
25 dag masła 
1 puszka ananasów 
1/2 cytryny 
1/2 szklanki cukru pudru 
1 budyń śmietankowy 


Wykonanie:
 Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie je wymieszać, następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać do blaszki (33 cm na 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st około 30 min.

 Z ananasów odlać sok i w razie potrzeby uzupełnić do pojemności 1 szklanki, następnie ugotować na tym budyń i wystudzić.
Ananasy po odsączeniu soku pokroić na małą kostkę.
Masło utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie ucierania dodawać zimny budyń i na koniec wcisnąć sok cytrynowy, aby masa nabrała większej kwaśności. Ananasy dodać do gładkiego kremu i delikatnie wszystko wymieszać.

 Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa placki i przełożyć masą ananasową.
 Ciasto po przełożeniu dokładnie schłodzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.




Takie biedne stokrotki wyrosły na trawniku pod blokiem są troszkę smutne, ale  dla mnie to znak wiosny na progu :)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasta. Musiało być przepyszne. Pozdrawiam wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było pysznie i również pozdrawiam wiosennie :)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie :) Uwielbiam ananasy
    http://kociolek-pysznosci.blog.pl/ zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody