czwartek, 7 marca 2013

Domowy chlebek ala pitta

Moje dziewczyny od dawna prosiły o coś takiego i zrobiły mi nawet taką listę ze swoimi zachciankami po zrobieniu  jakiegoś dania zostaje ono skreślone z listy. Lista jest długa i bardzo pracochłonna bo makaronu z serem na niej nie ma :). Po dokładnym jej przestudiowaniu postanowiłam zacząć od chlebków pitta bo tak szczerze to sama nawet miałam na nie ochotę. Chlebki może nie smakują dokładnie jak te które kupujemy w barach, ale są pyszne i pachnące, a co najważniejsze domowe:)

Domowy chlebek ala pitta

3 szklanki mąki pszennej 
2 jajka 
2 łyżki oleju 
3/4 szklanki oleju 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody 
1 łyżeczka soli 
Wykonanie:
 Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą, sodą oraz proszkiem do pieczenia, jajka ubić z mlekiem i olejem, a następnie dodać do suchych składników i zagnieść gładkie ciasto.
 Ciasto po zagnieceniu rozwałkować na 1 cm grubości i przy pomocy małej miseczki wyciąć krążki z ciasta, następnie delikatnie nakłuć je widelcem w kilku miejscach.
 Patelnie z grubym dnem dobrze nagrzać i po zmniejszeniu palnika smażyć nasze chlebki z dwóch stron na złoty kolor ( dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy są gotowe, patyczek ma być suchy)
Po przestudzeniu delikatnie naciąć tak, aby powstała nam taka kieszeń i napełnić je dowolnymi składnikami ja lubię z warzywami po wierzchu polanymi majonezem i keczupem.





4 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smacznie :) aczkolwiek to są raczej podpłomyki niż chlebki pita :) chlebki pita robi się na drożdżach i piecze w piekarniku, wtedy "puchną" i samoistnie robi się w nich kieszonka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego Mirabelko widnieje przy nich "ala" pitta, aczkolwiek były pyszne :)

      Usuń
  2. Może i nie są takie dokładnie jak kupne, ale z pewnością były pyszne. Na zdjęciach wyglądają świetnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody