niedziela, 24 marca 2013

Babka kajmakowa

Wczoraj zrobiłam babkę z przepisu który znalazłam tutaj , poza zmniejszeniem ilości cukru nie zmieniłam w niej nic, babeczka wyszła cudowna taka pachnąca i pyszna. Upiekłam ja wczoraj, ale do dzisiaj nie pozwoliłam jej ruszyć katując w ten sposób swoją rodzinę i siebie:). Dzisiaj już wiem, że za tydzień ponownie zagości na moim stole.

Babka kajmakowa

5 jajek
1 łyżka brązowego cukru
sok z 1 cytryny
10 dag masła
30 dag masy kajmakowej
18 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
10 dag masy kajmakowej czyli cała reszta która nam została w puszce
2 łyżki mleka 
3 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:
Masę kajmakową utrzeć z masłem i delikatnie podgrzać do momentu, aż powstanie coś w rodzaju sosu.
Białka ubić z cukrem jak na biszkopt, następnie delikatnie połączyć z żółtkami oraz sok z cytryny. Do ubitych jajek dodać przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia na koniec dodać przestudzoną masę karmelową. Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą oraz napełnić ciastem.
Piec 50-55 min w temp 180st po upieczeniu i lekkim przestudzeniu polać sosem kajmakowym i posypać wcześniej uprazonymi migdałami.

Sos karmelowy:
Masę kajmakową połączyć z mlekiem lekko podgrzewając.





9 komentarzy:

  1. O kurcze, ale pychota! Moja babka piwna wysiada w przedbiegach! Chyba już wiem jakie następne ciacho upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja nie wytrzymałam i próbowałam jeszcze ciepłą, tak pysznie karmelowo pachniała, też planuję powtórkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie wszyscy przeżywali katusze, ale się udało :)

      Usuń
  3. Iwonko, pozwoliłam sobie skorzystać z tego przepisu i również upiec babkę kajmakową. To chyba najlepsza babka, jaką dotychczas jadłam, a rodzina również zachwycona :)
    Chciałabym wstawić swoją babkę na gotujmy, ale nie wiem, czy nie będziesz mieć coś przeciwko temu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edytko nie mogę mieć nic przeciwko bo to nie jest moja babka ktoś już wcześniej ją wymyślił:), a co do gotujmy to ja jej tam nie dodałam więc pokazuj dziewczyno babeczkę bo jak sama sprawdziłaś warta polecenia :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Dziękuję serdecznie, wstawię przepis jak tylko go napiszę, coś ostatnio ciężko mi to idzie ;)

      Usuń
    3. Czasami tak bywa, że brak nam zapału teraz pogoda jest bardzo sprzyjająca temu :)

      Usuń
  4. Babka wygląda super, a że uwielbiam kajmak to postanowiłam ją zrobić. Trzymałam się przepisu i niestety... Nie urosła i wyszedł zakalec... ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też czasami wychodzą zakalce z niewiadomych przyczyn,zapewniam, że przepis jest dobry bo ja go też robiłam z innej strony i jak widać babeczka wyszła, zresztą po mnie babkę robiła jeszcze Edytha i jak widać jej też wyszła. Polecam się nie zrażać i zrobić do niej jeszcze jedno podejście bo wart.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody